Get Adobe Flash player

SIO 2020

sio2020

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Pomembne povezave

MIZKS splet noga obcina

MINISTRSTVO ZA IZOBRAŽEVANJE, ZNANOST IN ŠPORT

OBČINA TREBNJE

noga ric

noga zrss

DRŽAVNI IZPITNI CENTER

ZAVOD REPUBLIKE SLOVENIJE ZA ŠOLSTVO 

Prijavno okno

Domov

Tradicionalni zajtrk na OŠ Trebnje in podružničnih šolah

V petek, 17. novembra, smo pripravili »Tradicionalni slovenski zajtrk«. To počnemo že kar nekaj let.

Pobudnik projekta je Čebelarska zveza Slovenije. Njeno pobudo so podprli tudi na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport ter Ministrstvu za zdravje. Hkrati smo obeležili tudi dan slovenske hrane, ki ga je vlada na svoji seji razglasila 10. novembra 2012.

Namen projekta je izobraževati, obveščati in ozaveščati slovenske šolarje o pomenu zajtrka in o pomenu ter prednostih lokalno pridelanih živil slovenskega izvora. Obenem pa je to tudi podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane. S takimi projekti mlade  seznanimo s postopki pridelave in predelave hrane in jim spodbudimo zanimanja za dejavnosti na kmetijskem področju.

Mleko nam je zagotovila kmetija Marn, maslo Mlekarna Celeia, kruh Žito in jabolka Sadjarska kmetija Uhan. Med so nam tako kot vsako leto zagotovili pri Čebelarski zvezi Slovenije. Letos nam ga je dostavil gospod Alojz Vencelj.

Pridružili smo se največjemu slovenskemu zboru s Čebelicami.

Točno ob 10.00 so učenci otroškega pevskega zbora OŠ Trebnje zapeli Slakovo pesem Čebelar in se tako pridružili akciji Čebelarske zveze Slovenije, ki nas želi spomniti na pomen čebel in ohranjanje čistega okolja.

Odvijale so se tudi druge aktivnosti.

Kot že tradicionalno so se na ta dan na šoli predstavili okoliški kmetje, ki nam dostavljajo lokalno pridelana živila. Na Osnovni šoli Trebnje nam je svojo dejavnost predstavila gospa Marjeta Uhan iz Sadjarske kmetije Uhan. Posladkali smo s suhimi hruškami in z jabolčnimi krhlji. Pod mentorstvom učiteljice gospodinjstva Irene Višček so učenci (Urban Hostnik, Lara Tomažič, Katja Anžlovar, Nejc Može, Lea Lončar, Nastja Smolič in Luka Dolničar) za druge učence in zaposlene pripravili zdrav sadni napitek iz jabolk in banan. Na podružnični šoli Šentlovrenc so s predstavnikom Ekološke kmetije Kukenberger pripravljali skutin namaz z zelenjavo in poslušali predstavitev gospoda Tonija Kukenbergerja, inovativnega mladega kmeta leta 2016, o ekološkem kmetijstvu. Na Podružnični šoli Dobrnič je gospa Nada Marn predstavila kmetijo Marn in učencem prav tako pripravila slastne skutine namaze. Na podružnični šoli Dolenja Nemška vas pa so poslušali predstavitev o čebelarstvu, ki jo je pripravila gospa Franja Udovič, ki na Osnovni šoli Trebnje vodi čebelarski krožek. Ves teden pa so v podaljšanem bivanju potekale dodatne aktivnosti. Pripravljali smo sladice, izdelovali pogrinjke in čebelice iz različnih materialov. Pripravili smo tudi razstavo. V razstavo smo vključili zemljevid, kjer smo označili vse naše lokalne dobavitelje in dobavitelje, ki nam dostavljajo izključno slovenske izdelke in pridelke.

P. Pristavnik

Lo.Polis za učitelje

lopolis

 

Dostop do spletnega e-dnevnika in e-redovalnice.

Lo.Polis za starše

LOPOLIS

 

Povezava za odjavo/prijavo prehrane, dostop do e-redovalnice.

Elektronske govorilne ure

egu

 

Povezava za prijavo na govorilne ure.

Če si še niste ustvarili računa, se lahko registrirate tukaj.

Informacije v drugih jezikih

angleski bosna crna gorahrvaskamakedonijanemskiromi

Avtorske pravice © 2015, Spletna stran OŠ Trebnje. Vse pravice pridržane.

Stran ureja in oblikuje Jernej Gabrijel.