Get Adobe Flash player

SIO 2020

sio2020

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Pomembne povezave

MIZKS splet noga obcina

MINISTRSTVO ZA IZOBRAŽEVANJE, ZNANOST IN ŠPORT

OBČINA TREBNJE

noga ric

noga zrss

DRŽAVNI IZPITNI CENTER

ZAVOD REPUBLIKE SLOVENIJE ZA ŠOLSTVO 

Prijavno okno

Poročilo o izvajanju projekta ŠOLSKI EKOVRT za šolsko leto 2012/2013

Projekt ŠOLSKI EKOVRT, ki smo ga izvajali tekom letošnjega šol. leta, bomo zaključili do jesenskih počitnic šolskega leta 2013/2014. Vse cilje in aktivnosti, ki smo jih načrtovali za letošnje šolsko leto, smo skoraj v celoti uspešno realizirali. Veliko smo jih še dodatno vpletli v delo.

V letošnjem šolskem letu smo realizirali naslednje cilje:

Načrt vrta in postavitev gredic

Sajenje in sejanje rastlin, vključitev ostalih učiteljev in učencev v delo na vrtu in uporaba vrta kot učilnico v naravi

 • parcelacija  gredic, razdelitev prostorov med učence od 1. do 9. razreda
 • nabiranje zelišč, priprava in sušenje  zelišč
 • priprava napitkov in čajev
 • sajenje narcis
 • sejanje zelišč, rož in ostalih rastlin v korita na okenskih policah in vzgoja sadik
 • pridobivanje semen rastlin z vrta in zbiranje avtohtonih semen s pomočjo učencev in prijateljev ekovrta
 • in priprava semen za setev na vrtu
 • zasaditev gredic z vrtninami in poljščinami in sejanje semen na gredice, skrb za gredice oz. za posajene rastline
 • ekodan na temo vrtnin in ekologije v 1., 2., 3., 4. in 5. r.
 • zatiranje škodljivcev
 • pobiranje pridelkov

Dejavnosti, ki so povezane z vrtom

Pridobitev znaka ŠEV

Inštitut za trajnostni razvoj program šolski ekovrtovi na osnovi dosežkov pri oblikovanju, razvoju in delovanju šolskega ekovrta ter na osnovi priložene častne izjave Osnovni šoli Trebnje v šolskih letih 2012–2014 podeljuje znak ŠOLSKI EKOVRT.

S podpisom častne izjave ter pridobitvijo listine z znakom smo pridobili tudi pravico do uporabe znaka (logotipa) programa šolski ekovrtovi

Objave in povezave

Prijatelji šolskega ekovrta – sodelovanje z inštitucijami,  društvi, podjetji in ostalimi sponzorji

Naši pomočniki In donatorji so bili:

Inštitut za trajnostni razvoj (ITR), Kmetijska zadruga Trebnje, Grm Novo mesto – Center biotehnike in turizma,  ravnateljica Višje strokovne šole univ. dipl. ing. agronomije Helena Jurše Rogelj, ing. agr. Jožica Sladojev, študentka Barbara Rebernik,  univ. dipl. ing. agronomije Alojz Rogelj, g. Božidar Ozimek  z Vrhtrebnjega, Ministrstvo za kmetijstvo in okolje – projekt Sejemo avtohtona semena, Čebelarsko društvo Trebnje, Elektro Mokronog, Avtoprevozništvo Kužnik Iz Podlisca, Pleskar Trebnje, Kovinoprodaja Trebnje.

Sodelujoči učitelji in ostali delavci šole

ravnatelj Rado Kostrevc, pomočnici ravnatelja Aleksandra Gričar In Jožica Marinčič, Mojca Bahun, Mihela Kotar, Ivanka Višček, Greta Gašperin, Barbara Hrovat, Sonja Kolenc, Arijana Novak, Maja Trupi, Danica Franjga, Elica Lipoglavšek, Cvetka Boljte, Martina Zupančič, Manja Hren, Marta Gačnik,  Irena Višček, Marinka Mohorčič, Jernej Gabrijel,  Nina Dimec Dular, France Avguštinčič, Stane Avguštinčič in mentorici Lojzka Prpar in Marija Strah

Vsem učiteljem in ostalim sodelavcem, pomočnicam in ravnatelju se za sodelovanje najlepše zahvaljujemo.

V jesenskem času bomo pripravili prireditev s slovesno otvoritvijo ekovrta.

Vsebine, ki se povezujejo s to tematiko, bomo vpletli v pouk, dneve dejavnosti, izbirne predmete, interesne dejavnosti.

Pri vsem delu, povezanim z ekovrtom, učence osveščamo, vzgajamo, navajamo na medsebojno pomoč in timsko delo, spodbujamo delavnost, vztrajnost, prizadevnost, natančnost …

vodji projekta Šolski ekovrt  v šolskem letu 2012/2013  Lojzka Prpar in  Marija Strah 

Obisk ptičjih hišic

Ptičje hišice v okolici šole so namenjene prehrani ptic v zimskem času.

V četrtek, 17. januarja, ko je prenehalo snežiti, smo se učenci 6. e z učiteljico Ivanko Višček sprehodili do nekaterih ptičjih hišic in preverili, če je hrana, sicer smo jo natrosili. S seboj smo imeli vrečko mešanice semen za zunanje ptice (proso, pšenica, ogrščica, navadna konoplja, bučna semena, oves, sirek in druga semena), tako da bodo v teh sneženih dneh lahko prišle do hrane različne ptice, ki jih videvamo v  okolici šole. Zrnje nam je podarila Kmetijska zadruga Trebnje. Na ogled ptičjih hišic in na krmljenje ptic se bomo še odpravili, saj so nam ptice v takem vremenu gotovo hvaležne. Škoda, da nismo imeli več časa za opazovanje, katere ptice se bodo najprej poslužile ponujenega obroka.

Poleg semen smo imeli fotoaparat in Andraž nas je kar pri nekaj hišicah fotografiral. Med tem časom, ko so se nekateri slikali, so se drugi kepali in se veselili zimskih radosti.

Učenci 6. e

 

P1170284

 

P1170282

 

P1170279

PREKOPAVANJE IN PRIPRAVA GREDICE Z ZELIŠČI NA ZIMO

Gredica z zdravilnimi zelišči in rožami, ki smo jo uredili poleti,  je že jeseni pokazala pravo lepoto. Rože so cvetele, zelišča so dišala, čebele so jo pridno obiskovale. Tudi metulji in ostale živalice so bili njeni obiskovalci.

Zemlja se je močno usedla, gredica je postala prenizka.  Hišnik je pripeljal zemljo in kompost. Ker nam je nekaj časa nagajalo deževno vreme,  smo gredico uredili konec novembra s skupino učencev 7. c razreda. Odstranili smo posušene rože in zelišča, jih dali na kompostni kup. Še uporabne rastline – trajnice smo populili in jih shranili za ponovno saditev.

Učenci so prelopatili  uležano zemljo na gredici in nanjo premetali pripeljano zemljo in nato še kompost, pripravljen iz gnoja, ga z grabljami premešali med surovo zemljo.

Po literaturi in spletu sva mentorici Lojzka Prpar in Marija Strah z učenci  poiskali, katere rastline uspevajo skupaj, katere ne  in kako jih lahko med seboj kombiniramo.  Pripravili sva načrt zasaditve gredice in pri tem upoštevali, da nekatere rastline rastejo hitreje kot druge in tudi prej dozorijo, zato mora biti tudi  medvrstna razdalja primerna.

Skica zasaditve gredice

e 275

Na sredini gredice je nekaj kamnov, ki služijo kot skalnjak. Gredico smo razdelili na dva dela. Na eni polovici bomo spomladi posejali različne rože in zasadili grmičke, na drugi polovici smo že sadili zelišča, ki so ostala uporabna  od poletja, nekaj smo jih prinesli od doma.

Posadili smo žajbelj, meto, meliso, pehtran, drobnjak, origano in nekaj jagod.

Vse te rastline dobro prenašajo mraz, zato upamo, da nas bodo že kmalu spomladi razveselile s svojo lepoto.

Oglejte si fotografije.

Aktivnosti na vrtu

EKOVRT OŠ TREBNJE

S pomladjo in toplim vremenom je oživel tudi naš vrt. Učenci 3. a in učenci 2. a iz podaljšanega bivanja večkrat pridejo na vrt in pogledajo, kaj se v določenem letnem času tam dogaja.

Na gredici, za katero skrbijo, so v začetku aprila populili plevel in prekopali zemljo. V prerahljano in pripravljeno zemljo so posejali blitvo, ki jo bodo potem opazovali pri rasti.

Njihova učiteljica Sonja Kolenc, ki svojim učencem vsako leto velikokrat omogoči učenje na šolskem vrtu, jim ob tem pove in razloži veliko stvari, učenci pa se z veseljem učijo iz narave.

Oglejte si slike.

Vodji projekta

 

Aktivnosti na šolskem ekovrtu nadaljujemo tudi v šolskem leti 2013/2014.

Delo na ekovrtu spomladi

DELO NA EKO VRTU V SPOMLADANSKEM ČASU

Prišla je pomlad in na našem vrtu smo opazili, da so se maline, črni ribez, rdeči ribez, aronija, borovnice in kosmulje lepo prijele in že pognale prve poganjke.

Mentorici Marija Strah in Lojzka Prpar sva ponovno pregledali teren in določili, kje bo gredica za zdravilna zelišča. S pomočjo učencev EKO krožka smo gredico tudi zakoličili. V dogovoru z ravnateljem g. Radom Kostrevcem sva  pripravili načrt za ureditev.

Pripravili smo gredico, na kateri bodo rasla zdravilna zelišča.

Gredica ima obliko elipse in tvori osrednji  del vrta. Sprva smo jo nameravali oblikovati in ograditi s kamni. Ugotovili smo, da bo lepša, če za ograjo uporabimo les, ki je bolj topel in se bo lepše vključil v okolico.  Dolžina  nizke lesene ograje okrog gredice  je približno10,5 m.   Pokosili smo travo znotraj grede, prekopali zemljo znotraj grede in jo obrnili tako, da je ruša spodaj. Nekaj zemlje je bilo potrebno odstraniti, ker je bila pretežno ilovnata in bi na njej rastline zelo težko uspevale. Iz  kompostnika smo nanesli listje in drobne vejice, tako da so bila tla pokrita do višine približno10 cm. Ker nekatera zelišča potrebujejo zelo suho okolje, smo znotraj gredice postaviti  nekaj kamnov. Nasuli smo še  približno2 m zemlje. Gredica je pripravljena  za zasaditev.

Pri postavljanju in urejanju gredice sta pomagala hišnika France in Stane Avguštinčič. Največ del pa je opravil njun pomočnik Franc Kirm.

Postavili smo še en kompostnik. Ker je potrebno material iz kompostnika večkrat premetati, je bilo nujno, da poleg že obstoječega kompostnika postavimo še enega. Narejen je iz » krajevcev«.

Ker je ob košnji velika verjetnost, da poškodujemo sadike, smo pripravili in okrog grmičkov/sadik jagodičevja postavili deščice z višino do12 cm, po krožnici s polmerom približno15 cm,  ki  segajo približno7 cmnad zemljo.

Na predlog  ravnatelja g. Rada Kostrevca smo nekoliko spremenili načrt ureditve vrta. Njegova ideja se je zelo lepo vključila v okolico. Namesto gredic v obliki cvetnih listov marjetice smo naslednjo gredo postavili tako, da lepo zgoraj objema gredico z zdravilnimi zelišči. Umestimo lahko še eno ali pa celo dve taki polkrožni gredi. Teren se nekoliko dviguje, zato bodo grede oblikovale rastlinski amfiteater. Ob zasaditvi gredic in postavitvi že pripravljenih klopi med grede bo vrt lahko zaživel kot prava učilnica v naravi.                                                                               

                                                                                            Mentorica za EKOVRT

                                                                                                          Lojzka Prpar

Trebnje,  27. 6.  2012

Lo.Polis za učitelje

lopolis

 

Dostop do spletnega e-dnevnika in e-redovalnice.

Lo.Polis za starše

LOPOLIS

 

Povezava za odjavo/prijavo prehrane, dostop do e-redovalnice.

Elektronske govorilne ure

egu

 

Povezava za prijavo na govorilne ure.

Če si še niste ustvarili računa, se lahko registrirate tukaj.

Informacije v drugih jezikih

angleski bosna crna gorahrvaskamakedonijanemskiromi

Avtorske pravice © 2015, Spletna stran OŠ Trebnje. Vse pravice pridržane.

Stran ureja in oblikuje Jernej Gabrijel.