Get Adobe Flash player

SIO 2020

sio2020

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Pomembne povezave

MIZKS splet noga obcina

MINISTRSTVO ZA IZOBRAŽEVANJE, ZNANOST IN ŠPORT

OBČINA TREBNJE

noga ric

noga zrss

DRŽAVNI IZPITNI CENTER

ZAVOD REPUBLIKE SLOVENIJE ZA ŠOLSTVO 

Prijavno okno

Obvestila

Knjižna uganka

Izžrebali smo še zadnja nagrajenca v tem šolskem letu.

Nagrajenca sta:

Matic Zaletel, 3. a

Rebeka Zaletelj, 7, d

 

Čestitke nagrajencema.

Srečanje s pisateljico Gajo Kos

V ponedeljek, 19. 2. 2018, so se učenci 3. razreda srečali s  pisateljico Gajo Kos. Obisk pisateljice je omogočila Miš založba, ki tudi izdaja njene knjige.

 Knjigo Grdavši berejo učenci 3. razreda za bralno značko, zato so za pisateljico pripravili kup vprašanj in so jo tudi zasuli z novimi idejami, kaj naj še piše.

Pisateljica je eno izmed svojih navihanih zgodb prebrala, svoje zgodbe so predstavili tudi posamezni učenci.

Grdavši imajo zelo radi dež, z dežjem se igrajo, v njem uživajo. Take so tudi zgodbe.

 Začutili smo, da je branje lahko igrivo in lepo,  tako kot je čudovit dež, če se le navdušimo in ga sprejmemo ter se celo zabavamo.

                                                                                                          Šolska knjižnica

POPEK KNJIGOŽER

 

V torek, 6. februarja 2018, se je z učenci 6. razreda na naši šoli srečal pisatelj Primož Suhodolčan. Obisk je bil  organiziran v sodelovanju s CIK Trebnje v okviru Večgeneracijskega centra Marela.

Sprožil je uro smeha, ko je pripovedoval, da ga nekateri kličejo Popek, da je imel vedno prehiter jezik in prepočasno pamet. Učiteljice so ga že v  v osnovni šoli opozarjale, da mora vklopiti možgane, preden zažene jezik. Skozi šalo je priznal, da se je kot učenec  tudi dolgočasil. Vedno je veliko vedel, a če veliko veš, tudi veliko pozabiš. Glavo si je razbil med spanjem. Kako?  Več bi znali povedati učenci, ki so se ob Suhodolčanovih zgodbah držali za trebuh (za glavo) in bili navdušeni, saj jih je pisatelj skozi humor pripeljal do knjige, ki je človekova prijateljica in s katero hodimo celo v posteljo.

Učenci so  segli znova po Suhodolčanovih knjigah. Literarni junaki iz knjig Peter Nos, živalske zgodbe, Košarkar naj bo, Kolesar naj bo, Ranta vrača udarec so prav tako zabavni kot pisatelj, ki nam je prepihal možgane na svoj način.

In če je pisatelj rekel KNJIGA JE MOJA PRIJATELJICA in je šestošolec vzkliknil NIKOLI, lahko zaključimo, da je vse to res, lahko pa tudi ne. Splača se tudi poskusiti.  Sproščenost, dobra volja in želja po novih  zgodbah odpirajo  tudi knjige.

Mojca Bahun, OŠ Trebnje

Branje = način življenja in vir znanja

V torek, 13. februarja 2018, smo v šolski knjižnici zaključili z branjem knjig, ki so jih predstavniki razredov brali v tem šolskem letu. Učencem, ki so knjigo prebrali in svoje razmišljanje o prebranem strnili v zapisih, je mentor Skupnosti učencev OŠ Trebnje učitelj Franci Kravcar podelil knjižne nagrade.

Nagrajeni učenci so: Meta Kržan, 9. b, Lora Zore, 6. a,  Andraž Kovačič, 6. d, Brina Kramer, 5. a, Luka Knez, 5. c,  Jan Skol, 4. a, Eva Starič,3. d, Metka Žlebnik, 3. c.

Rastem s knjigo 2017

»Rastem s knjigo« je nacionalni projekt spodbujanja bralne kulture, s katerim skušamo osnovnošolce in srednješolce motivirati za branje mladinskega leposlovja slovenskih avtorjev ter jih spodbuditi k obiskovanju splošnih knjižnic.

Cilji nacionalnega projekta »Rastem s knjigo« so:

- spodbujati dostopnost kakovostnega in izvirnega slovenskega mladinskega leposlovja, - promovirati vrhunske domače ustvarjalce mladinskega leposlovja,

- spodbujati bralno motivacijo šolarjev in njihov obisk splošnih knjižnic,

- motivirati založnike za večje vključevanje sodobnih slovenskih piscev v založniške programe za mladino ter povečevanje deleža izdanega izvirnega slovenskega mladinskega leposlovja.

V šolskem letu 2017/2018 poteka projekt »Rastem s knjigo OŠ – izvirno slovensko mladinsko leposlovno delo vsakemu sedmošolcu« za sedmošolce že dvanajstič.

Za osnovnošolce je bila izbrana knjiga pisatelja Miha Mazzinija ZVEZDE VABIJO.

zvezde vabijo

Ogledate si lahko kratek predstavitven film o romanu Zvezde vabijo.

 

Anotacija izbrane knjige

Mazzini, Miha: Zvezde vabijo.  

Ljubljana: Mladinska knjiga, 2016.

Utemeljitev strokovne komisije za literarne prireditve in razvijanje bralne kulture JAK:

Mladinski roman Mihe Mazzinija Zvezde vabijo govori o najstniškem življenju, ujetem med željo po slavi in željo po bližini. V ospredju so najstniki, ki si prizadevajo za priznanje v družbi, uresničitev svojih sanj in – vsaj podzavestno –za to, da bi lahko bili tudi v resničnem svetu takšni, kakršni so, in ne takšni, kakršne jih želijo videti in imeti drugi.

Roman je napisan spretno in bralca potegne vase. Giblje se med ganljivo pripovedjo o odraščanju ter napeto, malone detektivsko zgodbo, ki na koncu razkrije, kdo so in kdo niso pravi prijatelji. Pri tem poudari, da nihče ni tak, kakršen se zdi. Največ, kar človek premore, so bližnji ljudje, strasti in talenti, ki na trenutke – zaradi strahu, malomarnosti ali neprijazne okolice – zakrnijo, a so vendarle edino, česar nam nihče ne more vzeti.

Besedilo bo s svojo večplastno pripovedjo nagovorilo tako zahtevnejše mlade bralce kakor tudi tiste, ki so jim knjige večinoma tuje. Ta knjiga pripoveduje zgodbo vsake najstnice in vsakega najstnika ter literaturo skoraj povsem približa osnovnošolski stvarnosti; virtualni in analogni.

Lo.Polis za učitelje

lopolis

 

Dostop do spletnega e-dnevnika in e-redovalnice.

Lo.Polis za starše

LOPOLIS

 

Povezava za odjavo/prijavo prehrane, dostop do e-redovalnice.

Elektronske govorilne ure

egu

 

Povezava za prijavo na govorilne ure.

Če si še niste ustvarili računa, se lahko registrirate tukaj.

Informacije v drugih jezikih

angleski bosna crna gorahrvaskamakedonijanemskiromi

Avtorske pravice © 2015, Spletna stran OŠ Trebnje. Vse pravice pridržane.

Stran ureja in oblikuje Jernej Gabrijel.