Get Adobe Flash player

SIO 2020

sio2020

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Pomembne povezave

MIZKS splet noga obcina

MINISTRSTVO ZA IZOBRAŽEVANJE, ZNANOST IN ŠPORT

OBČINA TREBNJE

noga ric

noga zrss

DRŽAVNI IZPITNI CENTER

ZAVOD REPUBLIKE SLOVENIJE ZA ŠOLSTVO 

Prijavno okno

Obvestila

RASTEM S KNJIGO 2018

V šolskem letu 2018/2019 poteka projekt »Rastem s knjigo OŠ« za sedmošolce že trinajstič, projekt »Rastem s knjigo SŠ« za dijake prvih letnikov pa devetič.

»Rastem s knjigo« je nacionalni projekt spodbujanja bralne kulture, s katerim skušamo osnovnošolce in srednješolce motivirati za branje mladinskega leposlovja slovenskih avtorjev ter jih spodbuditi k obiskovanju splošnih knjižnic.

Cilji nacionalnega projekta »Rastem s knjigo« so:

- spodbujati dostopnost kakovostnega in izvirnega slovenskega mladinskega leposlovja, - promovirati vrhunske domače ustvarjalce mladinskega leposlovja,

- spodbujati bralno motivacijo šolarjev in njihov obisk splošnih knjižnic,

- motivirati založnike za večje vključevanje sodobnih slovenskih piscev v založniške programe za mladino ter povečevanje deleža izdanega izvirnega slovenskega mladinskega leposlovja.

Za osnovnošolce je bila izbrana knjiga pisateljice Nataše Konc Lorenzutti: Avtobus ob treh (22.000 izvodov).

Nataša Konc Lorenzutti: AVTOBUS OB TREH (ali Društvo mlajših starejših bratov)

Založba Miš, Ljubljana, 2016

csm Avtobus ob treh naslovka

Ogledate si lahko predstavitveni film.

 Pripoved Avtobus ob treh je klasična mladinska povest o odraščanju, o prvih prijateljstvih in zametkih ljubezni, o prvih grenkih srečanjih z manj prijaznimi življenjskimi okoliščinami, o radostih sproščenih šolskih počitnic, o fantovskih avanturah in preizkušnjah, o prvih razočaranjih in soočenjih s temnimi platmi življenja. Zgodbo o prijateljstvu med dvema štirinajstletnikoma – Tinetom, domačinom iz prijazne primorske vasi v bližini Nove Gorice, in Petrom, Ljubljančanom s Prul, ki pride za nekaj časa k njemu na počitnice na deželo – pripoveduje prvoosebni pripovedovalec Tine. Fant, ki premore precejšnjo mero domišljije in sposobnost bistrega samoopazovanja, skozi vso pripoved daje bralcu vedeti, da bo njegova poklicna pot pisateljevanje, zato med svojo pripoved nenehno vpleta včasih bolj včasih manj duhovite (malone brechtovske potujitvene) digresije o tem, kako bi v določeni življenjski situaciji, v kateri se znajde kot akter, ravnal njegov romaneskni junak.

In prav v tej samoopazujoči se razdalji pripovedovalca, ki ji ne manjka kanca samoironije, je tudi skrit poglavitni šarm pričujočega pisanja, ki sicer dovolj običajno in vsakdanjo zgodbo o odraščanju najstnikov na pragu pomembnih življenjskih prelomnic in zrelostnih preizkušenj dviguje iz povprečja tovrstne proze in ji dodaja žlahten literarni lesk.

Jezik pripovedi je jasen, tekoč, skuša se približevati načinu izražanja današnjih najstnikov, zato mestoma rahlo odstopa od jezikovne norme, vendar je hkrati dovolj barvit in sočen pa v logiki izraza dovolj natančen, da dopušča gladek pripovedni lok in slikovitost izrazja obenem.

Knjižna uganka

Izžrebali smo še zadnja nagrajenca v tem šolskem letu.

Nagrajenca sta:

Matic Zaletel, 3. a

Rebeka Zaletelj, 7, d

 

Čestitke nagrajencema.

Srečanje s pisateljico Gajo Kos

V ponedeljek, 19. 2. 2018, so se učenci 3. razreda srečali s  pisateljico Gajo Kos. Obisk pisateljice je omogočila Miš založba, ki tudi izdaja njene knjige.

 Knjigo Grdavši berejo učenci 3. razreda za bralno značko, zato so za pisateljico pripravili kup vprašanj in so jo tudi zasuli z novimi idejami, kaj naj še piše.

Pisateljica je eno izmed svojih navihanih zgodb prebrala, svoje zgodbe so predstavili tudi posamezni učenci.

Grdavši imajo zelo radi dež, z dežjem se igrajo, v njem uživajo. Take so tudi zgodbe.

 Začutili smo, da je branje lahko igrivo in lepo,  tako kot je čudovit dež, če se le navdušimo in ga sprejmemo ter se celo zabavamo.

                                                                                                          Šolska knjižnica

POPEK KNJIGOŽER

 

V torek, 6. februarja 2018, se je z učenci 6. razreda na naši šoli srečal pisatelj Primož Suhodolčan. Obisk je bil  organiziran v sodelovanju s CIK Trebnje v okviru Večgeneracijskega centra Marela.

Sprožil je uro smeha, ko je pripovedoval, da ga nekateri kličejo Popek, da je imel vedno prehiter jezik in prepočasno pamet. Učiteljice so ga že v  v osnovni šoli opozarjale, da mora vklopiti možgane, preden zažene jezik. Skozi šalo je priznal, da se je kot učenec  tudi dolgočasil. Vedno je veliko vedel, a če veliko veš, tudi veliko pozabiš. Glavo si je razbil med spanjem. Kako?  Več bi znali povedati učenci, ki so se ob Suhodolčanovih zgodbah držali za trebuh (za glavo) in bili navdušeni, saj jih je pisatelj skozi humor pripeljal do knjige, ki je človekova prijateljica in s katero hodimo celo v posteljo.

Učenci so  segli znova po Suhodolčanovih knjigah. Literarni junaki iz knjig Peter Nos, živalske zgodbe, Košarkar naj bo, Kolesar naj bo, Ranta vrača udarec so prav tako zabavni kot pisatelj, ki nam je prepihal možgane na svoj način.

In če je pisatelj rekel KNJIGA JE MOJA PRIJATELJICA in je šestošolec vzkliknil NIKOLI, lahko zaključimo, da je vse to res, lahko pa tudi ne. Splača se tudi poskusiti.  Sproščenost, dobra volja in želja po novih  zgodbah odpirajo  tudi knjige.

Mojca Bahun, OŠ Trebnje

Branje = način življenja in vir znanja

V torek, 13. februarja 2018, smo v šolski knjižnici zaključili z branjem knjig, ki so jih predstavniki razredov brali v tem šolskem letu. Učencem, ki so knjigo prebrali in svoje razmišljanje o prebranem strnili v zapisih, je mentor Skupnosti učencev OŠ Trebnje učitelj Franci Kravcar podelil knjižne nagrade.

Nagrajeni učenci so: Meta Kržan, 9. b, Lora Zore, 6. a,  Andraž Kovačič, 6. d, Brina Kramer, 5. a, Luka Knez, 5. c,  Jan Skol, 4. a, Eva Starič,3. d, Metka Žlebnik, 3. c.

Lo.Polis za učitelje

lopolis

 

Dostop do spletnega e-dnevnika in e-redovalnice.

Lo.Polis za starše

LOPOLIS

 

Povezava za odjavo/prijavo prehrane, dostop do e-redovalnice.

Elektronske govorilne ure

egu

 

Povezava za prijavo na govorilne ure.

Če si še niste ustvarili računa, se lahko registrirate tukaj.

Informacije v drugih jezikih

angleski bosna crna gorahrvaskamakedonijanemskiromi

Avtorske pravice © 2015, Spletna stran OŠ Trebnje. Vse pravice pridržane.

Stran ureja in oblikuje Jernej Gabrijel.